23 Şubat 2010 Salı

Londra'da Bisiklet Piyasasi

Londra'da karda, yagmurda, (camurda diyemeyecegim, o kadar yagmura ragmen gorulmuyor malum) en soguk hava sartlarinda bile bisikletle isine giden insanlarin sayisi hic de az degil. Otobus, serdini bisikletlerle paylasiyor ve gecis onceligi bisikletin. Mesela cok yavas giden bir bisiklet varsa, otobus bisikleti sola sıkıştırıp saglamiyor. (Londra trafigine gore)
Yazin bisikletli kisi sayisi daha da artiyor tabi. Ancak burada bisiklet piyasasi Turkiye'deki araba piyasasini aratmiyor. Mesela 10.000TL'ye de bir bisiklet almaniz mumkun, ancak sahsen onermem, aldiginiz gun calinmasi olasi. Gozunuzu bir an ayrimayacaksaniz/hatta ustunden hic inmeyecekseniz o ayri tabi... calinti olsa dahi Brick Lane'deki bisikletcilerden haftasonlari 100 TL'ye de.
Londra'da gozde bisiklet modellerinden bazilari;
 
 
Sahsen benim bisikletime gelince; bir internet sitesine (gumtree) ilan vermis olan Iskoc bir adamin garajina gittik. Buyuk ihtimalle calinti oldugunu tahmin ettigimiz 9 bisikletten birini sectim. Pek oyle havali bir sey degil ancak istedigim yere kilitleyerek birakiyorum ve dondugumde su ana kadar hep yerinde buldum.
Hip Londra Bisiklet Trendi mi? Tabi erkeklerde ince tekerlekli siyah yarisci bisikleti, kizlarda önü sepetli mavi, yesil gibi canli renkli bisikletleri revacta.
Son olarak Londra polisinin yeni uygulamasina gore bisikletlilere yonelik kurallar da daha sıkı uygulanacak. Kirmizida mi gectiniz, 30 pound cezanizi elinize tutusturuyorlar. Aman dikkat.
Londra'dan bu kadar; Japonya'daki bisiklet kulturunu merak ederseniz izleyin;

Bicycle Japan from efeele on Vimeo.

1 yorum:

Dudu dedi ki...

Amsterdam'da derler ki... Bisikletin ne kadar eski ve cirkinse calinma sansi da o kadar azdir :) O yuzden de bu sehirde herkesin bisikleti cok eskidir. Nasil kullandiklarina inanamazsin! Kisisellestirmek de calinmaya karsi ayri bir yontem:) Ve her zaman 2 kilit tabii ki. Keep in mind :)
D.