16 Ocak 2009 Cuma

Whitechapel Çan Dökümhanesi

Whitechapel Bell Foundry olarak geçen çan dökümhanesi Ingiltere'nin en eski imalat şirketi, kuruluşu 1570. Ancak 1420'lere kadar gittiği söylentisi de mevcut.
From Birak Daginik Kalsin...

Londra'nın en önemli sembollerinden Big Ben'in çanı da burada üretilmiş. Çanın kalıbını da ufak müzenin kapısında görmeniz mümkün.
From Birak Daginik Kalsin...

Burada üretilen çanlar dünyanın bir çok yerinde çalmakta. Mesela Amerika'lıların özgürlük çanı (Liberty Bell - Philadelphia, Pennsylvania'da bulunmakta) olarak adlandırdıkları çan 1751'de ABD tarafından Whitechapel Çan Dökümhanesi'n3 sipariş edilmiş, 1752'de bitirilerek Amerika'ya gönderilmiş. Ancak çan test etmek için asılıp çalındığında kırılmış. Elbette bu hikayeye rastlamak mümkün değil. Bunun yerine mevcutta da kullanılan 3. replika olan Özgürlük Çanı'nın 1976'da 2. Elizabeth tarafından hediye edildiği tören belgelenmiş :)
From Birak Daginik Kalsin...

Çan nasıl dökülür merak edenler ufak müzedeki mizansene de bakabilir ancak dilerseniz dökümhanenin çalışmadığı günlerde ziyaret de edilebilir. Ilk ziyaret günü 24 Ocak, 7 ve 21 Şubat'ta ve 7, 14, 28 Mart'ta da ziyaret etmek mümkün.
From Birak Daginik Kalsin...

Hiç yorum yok: