16 Haziran 2009 Salı

Vatanseverlik Yeterli mi?

Edith Cavell'in Trafalgar Square yakinindaki heykelinin Turkiye'den dondugum gunlerde dikkatimi cekmis olmasi normal bir durum sanirim. Heykelin temasi kisaca "Vatanseverlik yeterli degil, kimseden nefret de etmemeli."
Edith Cavell kimdir derseniz;
1. Dunya Savasi'nda muttefik veya dusman ayirt etmeksizin her yarali askeri tedavi eden, ancak bunu yaparken Ingiltere'nin muttefiki olan Alman isgalindeki Belcika'dan 200 Belcikali askerin de kacmasina yardim etmis olan insani, baskalarinin hayatini kendi hayatindan daha ustte tutmus bir savas kahramani. Ancak kahramanligi, cinsiyetinin ve hemsireliginin de katkisi ile yalniz Ingiltere'de degil Fransa'dan Amerika'ya kadar bir cok yayinda mansetlere tasinmis. Edith Cavell'in kahramanlik hikayesi 1. Dunya Savasi'na damgasini vurarak zamaninin en cok yayinlanan hikayelerden biri olmus. Ve yine 1. Dunya Savasi'nda Ingiltere, Edith Cavell'in bir Alman askeri tarafindan infaz edilme sahnesini propaganda olarak kullanarak Ingiliz genclerini askere gonullu olmaya cagirmis.

Yine diyorum cunku askerlik Ingiltere'de mecburi degil ve Afganistan savasinda savasacak asker istihdami icin Ingiliz Hukumeti cok da etik oldugu dusunulmeyen televizyon reklamlari yayinlamakta. Son olarak da web sitelerinde online bir oyun yayinlayarak gencleri savasa gitmek uzere ikna etmeye calismaktalar. Kalp resmine dikkat edin. (16 yas uzeri olmayanlar tiklamasin)


Heykelden bu kadar bahsettikten sonra resmini de yayinlamak gerekiyor elbette. Edith Cavell'in hikayesi nedeniyle heykelinin onunde bir cok protesto gosterisi gormeniz mumkun. Tek yapmaniz gereken National Portrait Gallery'nin karsisinda bulunan heykelin onunden gecmek...



Bu kadar ciddi konudan sonra biraz sokak modasi ve yaratici bir reklam uygulamasi ile derin nefes alip rahatlayalim. Ommmmmmm (zihnimiz boyle berraklasir mi ki??)


Hiç yorum yok: